Tänk att äpple kan bli så stora eller är flickan väldigt liten?
Ett recept på en klassisk svensk äppelkaka.
Tid: 1 timme
100 g smör eller margarin
2 dl strösocker
1 ägg
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
Fyllning:
2-3 äpplen
2 msk strösocker
½ msk kanel
Låt smöret bli rumsvarmt. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
Tillsätt ägget. Rör sedan i bakpulver, sedan vetemjöl och sist mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Häll smeten i den smorda och bröade formen.
Gör fyllningen: Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel och rulla äppelklyftorna i det. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.
Grädda i 175-200°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.
215 av 365