8 jan. 2011
Choklad på is!
Ischoklad ("Ice chocolate"; Eiskonfekt in German) is a candy that originated in Germany and is popular in both Germany and Sweden today. Its main ingredients are chocolate(1/2) and coconut oil (nearly 50 %). The melting point of the coconut oil lies between 20 and 23 degree Celsius. The ice part of the name relates to the feeling that the piece melts very easily and a cool feeling is present in the mouth as the heat energy is absorbed. This is due to the coconut oil. In some cases glucose or menthol is added to the chocolate, which increases the cold feeling during consumption. Ischoklad is a popular Swedish Christmas treat.
Wikipedia
Color Carnival
PhotoHunt
Stop en smell the chocolate
Recept
200 g ljus/mörk choklad
100 g kokosfett
Dela chokladen och smält den i vattenbad eller försiktigt i microugn. Lägg chokladen och kokosfett fördelad i små bitar tillsammans och låt bli varmt. Rör om ibland så det blandar sig ordentligt. .
Häll smeten i ischokladformar. Ställ ischokladen svalt så snart som möjligt. Förpacka i plastburk. Förvaras i kylskåp.
* * * * *
Smaksätt din ischoklad
Ett bra sätt är att följa receptet för "Mörk ischoklad" ovan och smaksätta på ett lite annorlunda sätt.
Prova att sätta till något av följande:
- rivet skal av en apelsin
- 4 droppar pepparmintsolja
- 1 msk snabbkaffe
Garnera gärna med rostat ris eller hackade nötter eller mandel