23 apr. 2010

Antipasta




Antipasto (plural antipasti), means "before the meal" and is the traditional first course of a formal Italian meal. Traditional antipasto includes cured meats, olives, roasted garlic, pepperoncini, mushrooms, anchovies, artichoke hearts, various cheeses (such as provolone or mozzarella) and peperone (marinated small green bell peppers, not to be confused with pepperoni). The antipasto is usually topped off with olive oil.

Many compare antipasto to hors d'oeuvre, but antipasto is served at the table and signifies the official beginning of the Italian meal. It may be referred to as a starter, or an entrée outside the United States and English Canada.
The term "antipasti" has appeared on U.S. restaurant menus since 1911.



Foodie Friday



Antipasto (plural antipasti), är italienska och betyder i direktöversättning "före måltiden", en mer korrekt svensk översättning är förrätt.

Antipasti har en självklar plats i det italienska köket, där de inleder måltiden som en aptitretare. Populära rätter är

prosciutto e melone - parmaskinka med melon
bresaola - lufttorkat nötkött
carpaccio - tunna skivor marinerat rått oxkött med olivolja, basilika och kryddor

caprese - mozzarellaost med tomater och färsk basilika
mozarella med soltorkade tomater
peperonata - kokta paprikaremsor marinerade i olivolja, citron och vitlök

bruschetta - rostat vitt bröd med hackad tomat, vitlök och basilika


Tack till Wikipedia!